Astronomija – gimnazija

Obaveštenja:

11.3.2021.

Rešenje kontrolnog broj 3 je postavljeno i možete ga pogledati.

9.12.2020.

Kontrolni broj 2 iz astronomije će biti online 9.12.2020. sa početkom u 20h za sva odeljenja kojima predajem. Link će vam biti postat na email u 20h.

27.10.2020.

Domaći zadatak br 1 za specijalno odeljenje matematičara kao i Domaći zadatak broj 2 za odeljenje fizičara je postavljen. Rok za predaju je 4.11.2020.

6.9.2020.

Domaći zadatak br 1 za specijalno odeljenje fizičara je postavljeno. Rok za predaju je 6.4.2021.

2.9.2020.

Zbog  COVID-19 epidemije, školsku godinu započinjemo daljinskom/online nastavom. Nastava će biti u obliku snimljenih lekcija (video snimci u .mp4 formatu i audio snimci zasebno)  prezentacija sa predavanja u Power Point-u. Snimci i prezentacije nalaze se na linku gore označenom sa “PowerPoint predavanja”.

Snimci i prezentacije biće isti za matematička i fizičarska odeljenja ali delovi koji budu samo za jedne ili za druge će biti naznačeni.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i nejasnoća u vezi lekcija pošaljite mi ih na email ili ostavite ovde dole u kometaru pa ću tu i odgovoriti.

2 thoughts on “Astronomija – gimnazija

 1. Valentino Kujundžić

  Imam pitanje u vezi domaćeg zadatka, drugi zadatak:
  Dali ste rastojanja planeta Sunčevog sistema od Sunca u astronomskim jedinicama, kao što ste i napisali u prvom delu zadatka. Međutim, poslednja rečenica me zbunjuje: ona govori nešto sasvim drugačije, da su to najkraća vremena za koja je potrebno da signal sa Zemlje stigne do letelica u blizini tih planeta. Pa bih samo molio da to prokomentarišete. Hvala na odvojenom vremenu. Srdačno, Valentino

  Reply
  1. prodanvc@df.uns.ac.rs Post author

   Dragi Valentino, izvinjavam se ako je bilo zbunjujuce. To samo znaci da kad racunate rastojanje izmedju te planete i Zemlje u svetlosnim minutima uzmete da su ta planeta i Zemlja sa iste strane Sunca jer ako vam samo kazem da je Jupiter na 5,2 AJ od Sunca, on od Zemlje moze biti udaljen izmedju 4,2 i 6,2 AJ u zavisnosti od toga da li su sa iste ili suprotne strane Sunca. Tako da kad onda racunate koje je najkrace vreme da signal stigne od Zemlje do te planete, uzmete to najkrace rastojanje 4,2 AJ.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *