Diskretna matematika 2

Smer MAP, obavezni predmet, fond  časova: 3+3,
šifra predmeta: P202, ESPB: 7,
profesor: Anna Slivková, saradnik: Krisztina Ágó

Predmet Diskretna matematika 2 namenjen je studentima prve godine osnovnih studija smera Primenjena matematika. Cilj predmeta je upoznati i razumeti osnovne tehnike i principe kombinatorike i teorije grafova.

Pravila polaganja

Predmet se polaže po modelu A.

Predispitne obaveze: U toku semestra se organizuju dva kolokvijuma od kojih svaki prvi nosi 20 a drugi 30 bodova. Prvi kolokvijum obuhvata gradivo iz kombinatorike a drugi gradivo iz teorije grafova (tačni datumi će biti istaknuti u rasporedu kolokvijuma, prvi je sredinom semestra drugi na kraju). Uslov za izlazak na ispit je sticanje najmanje 25 bodova u zbiru sa oba kolokvijuma. Studenti koji nisu zadovoljni rezultatima imaju priliku da ih poprave izlaskom na popravne kolokvijume koji se organizuju u junskom, septembarskom i oktobarskom ispitnom roku. Na popravnom kolokvijumu se po izboru može popravljati jedan ili oba kolokovijuma pri čemu se iz dela koji se popravlja prethodno stečeni bodovi poništavaju.

Ispit: Ispit se polaže usmeno i na njemu se može dobiti maksimalno 50 bodova. Ispit se organizuje u svim redovnim ispitnim rokovima.

Literatura

1. A. Slivková, Diskretna matematika 2, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad, 2022.
2. P. Mladenović, Kombinatorika, Društvo matematičara Srbije, Beograd, 2013.
3.  R. Tošić, Kombinatorika, Univerzitetski udžbenik, Novi Sad, 1999.
4. V. Petrović, Teorija grafova, Univerzitet u Novom Sadu, 1998.

Više informacija na Moodle stranici kursa.